+46 (0)8-514 101 90 info@johannesbergsslott.se

Recept

Recept

 Johannesbergsdrinken

2 delar Persikolikör
2 delar Vaniljvodka
Passionsfruktsjuice
Mousserande vin

Servera gärna i ett glas med färska jordgubbar & krossad is.

Slottets fröknäcke

2 dl majsmjöl
1 dl solroskärnor (rostade)
1 dl sesamfrö
½ dl linfrö
½ tsk salt
2 dl kokande vatten
½ dl rapsolja

Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser i en bunke och platta ut (kavla) på en plåt, man kan med fördel lägga ett bakplåtspapper över och under för degen blir ganska kladdig. Ta sedan bort det övre pappret, strö flingsalt över och skåra eventuellt brödet. Baka i 150 graders ugnsvärme i ca 65 minuter.

 

 

Johannesbergs Desserttallrik (10p)

Chokladtryffelkaka med hallonsorbet och vit chokladmousse.

Kladdkaka

2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 krm salt
1,5 dl vetemjöl
200 g smält smör

Blanda ihop allt och häll upp i en springform. Grädda i 175 C ca 20 min.

Vit chokladmousse

200 g vit choklad (Valrhona)
2 äggulor
2 dl vispgrädde (40% fetthalt)

Smält chokladen och låt svalna till rumstemperatur. Vispa grädden, men inte för hårt. Vispa i gulorna en i taget (de ska vara rumstempererade). Vänd i grädden. Ställ kallt så den stelnar.

Hallonsorbet

150 g sockerlag (se nedan)
250 g hallonpuré
3 msk pressad citron
Blanda ihop ingredienserna och frys.

Sockerlag

2,5 dl vatten
340 g strösocker
60 g glukos
Koka upp socker och vatten, tillsätt glykos och koka upp igen.

Ganache

1,25 dl vispgrädde (40% fetthalt)
200 g mörk choklad
30 g rumstempererat smör

Hacka chokladen i småbitar. Tärna smöret. Koka upp grädden och häll över chokladen. rör om tills allt är slätt, rör ner smöret. Häll över kakan och ställ i kylen.

Vaniljglass

1 äggula
1 ägg
75 g strösocker
2,5 dl mjölk (3% fetthalt)
0,5 dl vispgrädde (40% fetthalt)
0,5 vaniljstång
0,5 nypa salt
1 tsk mörk rom

Blanda allt utom rommen i en kastrull och värm till 85 C (får ej koka). Ta av kastrullen från värmen och tillsätt rommen. Häll upp i en bunke och ställ i kyl till dagen efter så att alla smaker kommer fram. Frys i glassmaskin.